ترمز دستی و ترمز هیدرولیکی چه تفاوتی دارند؟
هر خودرویی علاوه بر حرکت متعادل، گاهی نیاز دارد بایستد؛ چه به مقصد رسیده باشد و چه به قصد جلوگیری از تصادف های احتمالی باشد. ترمزهای دستی و هیدرولیکی برای این مقاصد به کار می روند.
دانستن نحوه ی کار این دو ترمز و تفاوت های بین هر کدام می تواند ما را در استفاده ی بهتر از آن ها راهنمایی کند. به علاوه با اهمیت این قطعات در تعمیر تویوتا و تعمیر لکسوس آشنا می شویم.
ترمز دستی خودرو چیست و چگونه کار می کند؟
ترمز دستی عموما جهت نگهداری خودرو در یک مکان معین در زمان ایستادن استفاده می شود. به همین دلیل با نام ترمز پارک هم شناخته می شود. ترمزهای دستی بایستی به گونه ای باشند که بتوانند خودرو را در نقاطی با شیب 20 تا 30 درجه هم نگه دارند. اگر ترمز تویوتای شما چنین ویژگی ندارد، باید با تعمیر تویوتا، مشکل را حل کنید.
ترمزهای دستی انواع مختلفی دارند. نوع اهرمی آن بین دو صندلی جلوی خودرو و نوع دکمه ای آن در اطراف فرمان قرار دارد. زمانی که در سرعت های پایین، ترمز پایی ( هیدرولیکی) کارایی ندارد، می توان با استفاده از ترمز دستی، خودرو را متوقف کرد، البته ممکن است این اتفاق به آهستگی رخ دهد.
ترمز دستی برای متوقف ماندن خودرو فقط می تواند چرخ های عقب را تحت تاثیر قرار دهد. فعالیت این ترمزها با سیم های فلزی که از دو طرف به ترمز و لنت های ترمز اتصال یافته اند، صورت می گیرد. سپس لنت ها بر روی چرخ ها سوار می گردند. حالا اگر اهرم ترمز حرکت داده شود، سیم های مذکور کشیده می شوند و لنت را به کار می اندازند. کشیدگی لنت بر روی چرخ ها سبب می شود تا خودرو از حرکت بایستد.
ترمز دستی خودرو چه معایب و مزایایی دارد؟
فواید ترمز دستی:
- به راحتی تعمیر می شود.
- هزینه ی تولید و سرویس پایینی دارد.
- قطعات یدکی آن قیمت پایینی دارد.
معایب ترمز دستی:
- برای حرکت اهرم آن نیروی زیادی نیاز است.
- در صورت ناقص حرکت دادن اهرم ترمز، لنت ها دچار استهلاک زیادی خواهند شد.
- فضای بین کابین را اشغال می کند.
- گاهی برای ایستایی چرخ های خودرو قدرت کافی ندارد.
- بایستی همیشه پیش از حرکت، آن را به پایین کشیده و غیر فعال کرد.
نحوه ی کار کردن ترمز هیدرولیکی خودرو
ترمز هیدرولیکی در قسمت زیر فرمان و در کنار دیگر پدال ها قرار دارد. به دلیل استفاده از پا برای به کارگیری آن، به ترمز پایی هم معروف است. این ترمز برای کاهش سرعت به کار می رود و در سرعت های پایین، می توان خودرو را با این ترمز متوقف کرد. طرز کار این ترمز به قرار زیر است:
- ترمز پایی فشار داده می شود: زمانی که پای فرد، پدال ترمز را می فشرد، به واسطه ی نیروی خلا، پیستون درون سیلندر ترمز حرکت می کند. مایع هیدرولیک در اثر فشار پیستون به محفظه ی روغن موتور به مسیر سیستم ترمز ورود پیدا می کند.
- کالیپرهای ترمز دیسکی چرخ جلو حرکت می کنند: با خروج روغن ترمز از مخزن خود و حرکت به سمت کالیپرهای ترمز، لنت های ترمز هم به حرکت در می آیند و به دیسک می چسبند. فشار روغن بیشتر به معنی چسبیدن بیشتر لنت ها به دیسک است. برای افزایش کارایی ترمز، بایستی با تعویض به موقع روغن ترمز، به تعمیر تویوتا بپردازید.
- کفشک های ترمز کاسه ای چرخ عقب حرکت می کنند: موارد ذکر شده در قسمت 2 با نرخ سرعت کمتری صورت می گیرند. زیاد شدن روغن ترمز، سبب چسبیدن کفشک ها به قسمت درونی کاسه ی ترمز می شوند. در نهایت با کاهش حرکت کاسه ی ترمز، خودرو متوقف می شود.
در فرآیند بالا، با تبدیل انرژی جنبشی به گرما، خودرو متوقف می شود. این تبدیل انرژی توسط اصطکاک صورت می گیرد و گرمای حاصل شده هم به تدریج از خودرو خارج می شود.
مزایای سیستم هیدرولیکی خودرو
- سیستم ترمزهای هیدرولیکی، به همه ی چرخ ها فشار یکسانی وارد می کند. این مسئله سبب می شود تا خودرو با حفظ ایمنی کافی، سریع تر از ( ترمز دستی) حرکت بایستد.
- به دلیل کار بر حسب اصول هیدرولیکی، این سیستم نیرویی بیشتر از تلاش راننده برای متوقف کردن خودرو به کار می برد. در نتیجه، کارایی آن بسیار بیشتر از ترمز دستی است. ( البته گفتیم ترمز دستی بیشتر برای حفظ سکون خودرو استفاده می شود.)
- این سیستم ها به دلیل استفاده از روغن به عنوان روان کننده، در برابر سایش و پارگی مقاومت بسیار بیشتری نسبت به سایر سیستم ها دارند.
- به دلیل توزیع یکنواخت گرمای حاصل از اصطکاک، طول عمر خودرو را افزایش می دهد.
تفاوت های ترمز دستی و ترمز هیدرولیکی
- استفاده از چرخ ها: در سیستم ترمز دستی، برای متوقف نگه داشتن خودرو، فقط چرخ های قسمت عقب درگیر می شوند. اما ترمز پایی یا هیدرولیکی، برای کاهش سرعت خودرو، همه ی چهار چرخ خودرو را درگیر می کند.
- جایگاه قرارگیری: ترمز های دستی جایگاهی در میان دو صندلی جلو دارند اما ترمزهای هیدرولیکی در کنار سایر پدال ها جای گرفته اند.
- نحوه ی اتصال: ترمز پایی با استفاده از روغن ترمز، سرعت را کاهش می دهد و منجر به توقف خودرو می شود. اما ترمز دستی با به کار گیری کابل به محور پشت اتصال می یابد و برخلاف سیستم هیدرولیکی ترمز پایی، یک سیستم مکانیکی به حساب می آید.
در تعمیر تویوتا بایستی به این تفاوت ها توجه شود و کار را به تعمیرکاران حرفه ای سپرد.
جمع بندی
اگرچه سیستم ترمزهای هیدرولیکی نسبت به ترمزهای دستی مزایایی دارد، اما با توجه به کاربرد متفاوت آن ها، خودرو به هر دو سیستم احتیاج دارد. به همین جهت تعمیر تویوتا و بررسی وضعیت سیستم های ترمز در دوره های مختلف، امری ضروری و کاملا عاقلانه است. شما می توانید تعمیر خودروهای خود را به تعمیرکاران مجموعه ی تویوتا 021 بسپارید.
امیدواریم از مقاله ی تعمیر تویوتا و تعمیر لکسوس بهره ی کافی برده باشید.